Om å bli vist kjærlighet

De gamle sa at det fantes et eget ord på gresk som uttrykte en helt spesiell kjærlighet, nemlig ordet agapê. ordet skulle beskrive en kjærlighet som ikke krever noe tilbake. en kjærlighet som gir og gir - og gir. nærmest en guddommelig kjærlighet.

selv om de nok tok feil i at agapê bærer alle disse nyansene i seg , har jeg i høst fått erfare at de gamle utvilsomt hadde rett i at det finnes en slik kjærlighet. jeg møtte den ikke i Johannesevangeliet, der andre har møtt den, men på Arendal sykehus.

For å gjøre en lang historie lårkort ble jeg syk på det ene øyet i høst. jeg ble feilbehandlet og det lå lenge an til at jeg skulle miste mye syn. jeg taklet ikke dette og klappet sammen psykisk.

etter flere måneder gråt jeg meg til arendal sykehus. der, på øyeavdelingen, møtte jeg leger som orket å høre på at jeg gråt, og som orket å høre på mine dumme spørsmål. jeg møtte leger som brydde seg om meg, til tross for at jeg sikkert var en ganske irriterende pasient. jeg møtte folk som ikke foraktet meg selv om min psykiske reaksjon etterhvert ikke sto i forhold til min fysiske lidelse. jeg møtte eksperter og autoriteter innenfor sitt fagfelt som var så sikre på seg selv at de var frigjort til å vise kjærlighet i stedet for arroganse. de lot meg få lov til å være svak og var sterke for meg. jeg fikk rett og slett intrykk av at de var oppriktig glad i meg og hadde genuin omsorg for meg. både gud og sykehuset må tilgi meg om jeg noengang glemmer dette!  

i morgen har jeg bursdag. jeg fyller 37 år. jeg ønsker meg ikke snille barn, men kort og godt en kone som ikke har vaskeplaner for dagen. og hvis dere som kjenner meg ønsker å gi meg noe, vil jeg mest av alt at dere sender en varm og takknemlig tanke til øyeavdelingen i arendal som lot meg få oppleve det som for de gamle kanskje først og fremst var et stykke gresk filologi - nemlig agapêkjærligheten.

Lindar (fra spalta De unge spør): "Wow, Arendal ruler bigtime!"
Årstein: "Typisk dere åtteåringer å bryte inn nå - dere er så utrolig lite fintfølende!"

Én kommentar

Cecilie

02.06.2007 kl.04:46

Grattis med dagen:) Tipper jeg er en av de første til å gratulere. Håper du får en strålende dag!

Godt å høre at det finnes noen som møter forståelse i helsevesenet. Høres ut som om du har møtt på dyktige folk - omtrent like dyktige som de som akkurat nå er på jobb på infeksjonsposten på sykehuset i Kristiansand;)

Skriv en ny kommentar

hits